Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


Η ΠΑΘΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΤΩ ΑΚΡΩΝ ΚΑΙ ΤΑ 9 ΒΗΜΑΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΜΕ

1. ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ (ΙΑΤΡΙΚΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΒΛΑΙΣΟΣ ΜΕΓΑΣ ΔΑΚΤΥΛΟΣ)
Το κότσι ειναι μια προεξοχή στο έσω μέρος του άκρου πόδα στο ύψος τής πρώτης μεταταρσιοφαλλαγικής αρθρώσεως (όπως στη φωτογραφία που ακολουθεί). Η προεξοχή αυτή δεν είναι αποτελεσμα κάποιας ανάπτυξης οστού στην περιοχή αλλά μετακίνησης του πρώτου μεταταρσίου μακριά από το δευτερο μετατάρσιο.

Έτσι δημιουργείται το κότσι και πλαταίνει το πόδι. Επίσης με τον καιρό και καθώς η παραμόρφωση μεγαλώνει υπάρχει αδυναμια έκτασης του δακτύλου ( σήκωμα του δακτύλου προς τα επάνω) με αποτέλεσμα να έχουμε πρόκληση πόνου κατα την βάδιση και την προοδευτική δημιουργία αρθρίτιδας, που τελικά οδηγεί σε συνεχή πόνο στην περιοχή.


2. ΠΟΤΕ ΠΟΝΑΝΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ:

Τα κότσια συνήθως πονάνε στην κεφαλή του πρώτου μεταταρσίου κυρίως όταν ο ασθενής περπατά και το πόδι ειναι μέσα σε παπούτσι επομένως ο πόνος είναι πιό έντονος τον χειμώνα.

Στά πρώτα στάδια δεν υπάρχει καθόλου ή πολύ λίγος πόνος, όταν ο ασθενής φοράει παντόφλες – σαγιονάρες.

Στην πορεία όσο η πάθηση χειροτερεύει και το μεγάλο δάκτυλο σπρώχνει το δευτερο, αρχίζει να πονα και το δεύτερο δάκτυλο. Στη συνέχεια μπορεί να παρατηρηθεί μια πάθηση που λέγεται σφυροδακτυλια και προκαλει πόνο και κάλους στη πάνω επιφάνεια των δακτύλων και πονο και κάλους στην βάση των δακτύλων στα πέλματα.

Όταν αρχίσει να υπάρχει πόνος και κατά την διάρκεια της νύχτας τότε μάλλον έχουν αρχίσει να υπάρχουν αρθριτικές αλλοιώσεις στίς αρθρώσεις.


3. ΓΙΑΤΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝΤΑΙ

Ειναι πολυπαραγοντική η αιτία τους. Δηλαδή πολλοίι ειναι οι παράαγοντες που οδηγούυν στον σχηματισμό. Τα παπούτσια μπορει να ειναι ενας παράγοντας (στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια δημιουργούν πόνο και χειροτερεύουν το πρόβλημα) , όπως και η κληρονομικότητα


4. ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΥΟΥΝ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ

Το ποίιο σωστό ειναι να πούμε ότι είναι απρόβλεπτη ο πορεία ή η εξέληξη τής πάθησης.

Εκείνο που σίγουρα θα συμβεί που μπορούμε όμως να πούμε με βεβαιότητα είναι οτι, αν αρχίσουν και πονάνε είναι απίθανο να ξαναγίνουν ανώδεινα.pain free.

5. ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ

Η θεραπειά για τα κοτσια μπορει να είναι μη χειρουργική (συντηριτική) και χειρουργική.

Συντηριτική θεραπεία συνήθως σημαίένει πρόληψη με χρήση φαρδύίτερων παπουτσίων ή παπουτσίων με μαλακότερο δέρμα. Επίσης η χρήση ναρθήκων ή και spacers (ειδικά ορθοπαιδικά βοηθήματα που απομακρίνουν το μεγάλο δάκτυλο από το δεύτερο) διορθώνουν την θέση του μεγάλου δακτύλου και επομένως την προβολή του bunion , όμως δεν μπορεί να αλλάξει ο πόνος αλλάζει ο πόνος όταν έχει ήδη εμφανιστεί, λόγω του ότι δεν αλλάζει η διεύρυνση του ποδιού , ούτε η απομάκρινση του 1ου από τον 2ο μετατάρσιο.

Η κύρια θεραπεία ειναι η χειρουργική. Αυτή διορθώνει την παραμόρφωση και ανακουφίζει από τον πόνο. Επίσης αποτρέπει την πρόωωορη εμφάνιση αρθρίτιδας στα δάκτυλα (μετατάρσιοφαλαγγική)


6. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ;

Μετα το χειρουργείο λόγω της δράσης των φαρμάκων της αναισθησίας δεν υπάρχει πόνος. ΜετάΣτη συνέχεια, όταν στίς 12 ώρες υποχωρει η δράσειη των αναισθητικών ,ο ασθενής λαμβάνει τότε θα λαμβάνεται παυσίπονα από το στόμα

Τό πόδι θα είναι μέσα σε επιδέσμους που διατηρούνται Θα διατηρηθούν αυτοί για περίπου 2 εβδομάδες και θα πρέπει να φροντίζει ώστετε να ειναι ακέραιοι και στεγνοί.

Πότε μπορώ να περπατήσω: Μια ακτινογραφία μετά το χειρουργείο.

Κινητικότητα- Βάδιση: Από την πρώτη κιόλας ημέρα μπορείται να σηκωθείται και να περπατάται. Δίνοντας το βάρος του σώματος στην φτέρνα με την βοήθεια απο πατερίτσες.

Εξιτήριο: Ανάλογα με το πώς ειναι ο πόνος μπορει να φύγεται απο το το νοσοκομείο την ιδια μέρα του χειρουργείο η το αργότερο την επόμενη ημέρα. Θα πέρνεται γαι τις επόμενες ημέρες φάρμακα για τον πόνο, αντιβίωση και αντιθρωμβοτικά.

Βάδιση: Βάζουμε όσο βάρος αντέχουμε στην φτέρνα του χειρουργημένου ποδιού και σιγά σιγα αφείνουμε τις πατερίτσες.

Μετεγχειριτική παρακολούθηση: στις δυο εβδομάδες γία έλεγχο των τομών και στις 6 εβδομάδες για έλεγχο των τομών και ακτινογραφίες και πιθανον έναρξη χρήσης κανονικών παπουτσιών και κανονικής βάδισης


7. ΘΑ ΠΟΝΑΩ ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΕΊΟ?

Ο πόνος θα σας απασχολίσει για περίπου 3 ημέρες αλλα θα αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα φάρμακα .


8. ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙ ΘΑ ΦΟΡΑΩ??

Όταν βγούν οι επίδεσμοι θα μπορείται να φοράται ένα παπούτσι όπως αυτό στη φωτογραφία μέχρι να συμπληρωθούν οι 6 εβδομάδες.


9. ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ Η ΠΛΗΡΗΣ ΙΑΣΗ:

Το πόδι θα επανέλθει σε 6 εβδομάδες οπότε θα μπορείται να φορέσετε παπούτσι σταδιακά όλο και πιο στενό.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

Τα προβλήματα του αχιλλείου και η θεραπεία τους.

ΑΧΙΛΛΕΟΣ ΤΕΝΟΝΤΑΣ Ο αχίλλειος τένοντας ειναι ο μακρύτερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος. Είναι ιδιαίτερα σημαντικός στο περπάτημα, τρέξιμο, στά άλματα. Αποτελεί  την κατάληξη τριών μυών στην οπίσθια επιφάνεια της πτέρνας. Της εσω, της εξω κεφαλής του γαστροκνημίου μυός και του μακρού πελματικού. Η πλήρης ρήξη του τένοντα είναι μια κατάσταση που γινεται άμεσα αντιληπτή από τον ασθενή γιατί αισθάνεται ένα έντονο πόνο με ήχο στην περιοχή, και αμέσως μετά δέν μπορεί να περπατήσει. Στίς περιπτώσεις αυτές το χειρουργείο ειναι η μόνη λύση. Το χειρουργείο Πρέπει να γίνει άμεσα, γιατί διαφορετικά ο μυς παθαίνει ρίκνωση και η αποκατάσταση του είναι δυσκολότερη, με μεγαλύτερο χειρουργείο, και χειρότερα λειτουργικά αποτελέσματα.  Εμείς σε πρόσφατες κακώσεις εφαρμόζουμε την δια-δερμική (χωρίς τομή) συρραφή του τένοντα, με εξαιρετική αποκατάσταση και  την συντομότερη δυνατή επιστροφή στις δραστηριότητες. Εδώ το σχετικό Video  Διαδερμική Συρραφή Ρήξης Αχιλλείου Τένοντα Τα αίτια τών πρ