Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΑΜΦΟΤΕΡΟΠΛΕΥΡΗ ΑΡΘΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΓΟΝΑΤΟΣ (ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΓΟΝΑΤΑ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ).Πλεονεκτήματα & Μειονεκτήματα



    Η οστεοαρθρίτιδα είναι μία πάρα πολύ συνηθισμένη πάθηση. 10% των ανδρών και 13% των γυναικών άνω των 60, στις ΗΠΑ, πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα των γονάτων. Ειδικά το γόνατο είναι μία άρθρωση η οποία προσβάλλεται πολύ συχνά από αυτή τη νόσο. Στην Αμερική υπολογίζεται ότι το κόστος ήταν πάνω από 128 δις δολάρια το 2003, ποσό που αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, καθώς η συχνότητα της πάθησης αυξάνεται συνεχώς, ενώ αυξάνεται και η απαίτηση των ασθενών για καλύτερη ποιότητα ζωής.
    Εκείνο που όλοι γνωρίζουν για την αρθροπλαστική του γόνατος είναι ότι ο ασθενής χειρουργείται στο ένα γόνατο και σε δεύτερο χρόνο (μετά από 2 έως ένα χρόνο) το άλλο γόνατο.
    Είναι όμως εφικτό να γίνει το χειρουργείο σε ένα χρόνο. Στο ίδιο χειρουργείο και τα δύο γόνατα.
    Το κύριο μέλημα - ανησυχία των ασθενών είναι ο χρόνος επιστροφής στην καθημερινή τους δραστηριότητα. Οι επαγγελματικές αλλά και οι προσωπικές υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με την επιβάρυνση του οικογενειακού περίγυρου από το χειρουργείο, είναι οι κύριοι προβληματισμοί των ανθρώπων αυτών που προσπαθούν να βρουν τον ιδανικό χρόνο για να χειρουργηθούν. Η δυσκολία της απόφασης γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν πάσχουν και τα δυο γόνατα και οι χρόνοι αποκατάστασης διπλασιάζονται, ή αναγκάζονται να συμβιβαστούν χειρουργώντας το ένα μόνο, κερδίζοντας μερική ανακούφιση και αναβάλλοντας το άλλο χειρουργείο για το μέλλον. 


    Η αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική γόνατος είναι μία επέμβαση κατά την οποία ο πάσχων χειρουργείται και στα δύο γόνατα στον ίδιο χρόνο με την ιδια αναισθησία  (και όχι σε δυο χειρουργεία που το ένα από το άλλο γίνεται με διαφορά από τρεις μήνες έως ένα χρόνο). Η διπλή ταυτόχρονη αρθροπλαστική γόνατος έχει τα ίδια αποτελέσματα με τις μονές αρθροπλαστικές γόνατος, παρόλα αυτά υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στα δύο χειρουργεία. Μπορεί να γίνει είτε με συμβατικές τεχνικές είτε με PSI τεχνικές είτε με M.I.S.






ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

  • Ένα χειρουργείο - Μία αναισθησία
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο, αθροιστικά
  • Λιγότερος χρόνος ανάρρωσης. Οι ασθενείς οι οποίοι υποβάλλονται σε διπλή αρθροπλαστική ισχίου συνολικά λείπουν λιγότερο από την εργασία τους σε σχέση με αυτούς που θα εκτελέσουν τα χειρουργεία σε δύο χρόνους.
  • Μικρότερη επίπτωση στον επαγγελαμτικό βίο
  • Ελαχιστοποίηση τής επιβάρυνσης του οικογενιακού περιβάλλοντος
  • Λιγότερος χρόνος φυσικοθεραπείας επιστροφή στην καθημερινότητα και στο σύνολο των δραστηριοτήτων χωρίς κενά.
  • Μειωμένο κόστος χειρουργικό και αποκατάστασης.

ΜΕΙΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
  • Αυξημένες απώλειες αίματος. Τα άτομα που εκτελούν αρθροπλαστική ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα, έχουν 40% πιθανότητες να μεταγγίσθουν, Σε αντίθεση με αυτούς που κάνουν αρθροπλαστική στο ένα γόνατο που η πιθανότητα τους να μεταγγίσουν είναι στο 12%.
  • Η πλειονότητα των αρθροπλαστικών γονάτων, μονόπλευρες ή αμφοτερόπλευρες ολοκληρώνονται με επιτυχία. Παρόλο αυτά υπάρχουν επιπλοκές και η πιθανότατα επιπλοκών είναι 3,8% στους ασθενείς με αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική σε σχέση με το 2,2% που είναι για τους ασθενείς με μονόπλευρη αρθροπλαστική.
  • Παράταση του χρόνου αναισθησίας.
  • Μικρές δυσκολίες στην αρχή της αποκατάστασης για αυτούς που εκτελούν αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική γόνατος λόγω του οτι δεν έχουν καλό πόδι.
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ

Η αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική γόνατος είναι ένα χειρουργείο, το οποίο απευθύνεται σε νέους σχετικά ασθενείς, παραγωγικούς, χωρίς περιττά κιλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα υγείας, με οστεοαρθρίτιδα και στα δύο γόνατα, που τους δημιουργούν σοβαρό περιορισμό στην κινητικότητα και στην καθημερινότητά τους, τόσο την επαγγελματική όσο και την προσωπική. Είναι η λύση για τον/την ασθενή που θέλει να επιστρέψει γρήγορα στίς δραστηριότητες του, είτε επαγγελματικές είτε προσωπικές.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

Ο ασθενής ακολουθεί προ του χειρουργείου πρόγραμμα προετοιμασίας διάρκειας δύο μηνών τουλάχιστο προκειμένου να είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση απο πλευράς βάρους και φυσικής κατάστασης.

ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΕΙΟ

  • Ο ασθενής σηκώνεται την επόμενη μέρα του χειρουργείου στο κρεβάτι
  • την δεύτερη μέρα βαδιζει με χρήση περιπατητήρα, που σταδιακά γίνεται με πατεριτσες ανάλογα με τίς εφεδρίες του οργανισμού και την προηγηθείσα προετοιμασία
  • Λαμβάνει αντιπηκτική αγωγή, αντιβιοτική κάλυψη
  • Η έξοδος απο το νοσοκομείο γίνεται στήν 5-6 μετεγχειρητική ημέρα.
  • Συνεχίζει την κινησιοθεραπεία και μυική ενδυνάμωση σε κέντρο αποκατάστασης για δύο εβδομάδες περίπου ενώ μετα ακολουθεί ασκησιολόγιο στο σπίτι
  • Αφαίρεση ραμμάτων σε 15 ημέρες
  • Επιστροφή σταδιακή στην καθημερινότητα


Στο βίντεο που ακολουθεί ασθενής μας 68 ετών, δραστήριος κοινωνικά και επαγγελματικά υποβλήθηκε σε ταυτόχρονη αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική γόνατος και στις 3 εβδομάδες επανήλθε στην επαγγελματική του δραστηριότητα (ιατρός χειρουργικής ειδικότητας).



    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι πρέπει να περιμένει ο ασθενής  Μετά το χειρουργείο



    ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
    Abram SG, Nicol F, Spencer SJ. Patient reported outcomes in three hundred and twenty eight
  1. bilateral total knee replacement cases (simultaneous versus staged arthroplasty) using the Oxford Knee Score. Int Orthop. 2016;40(10):2055-2059.
  2. Latifi R, Thomsen MG, Kallemose T, Husted H, Troelsen A. Knee awareness and functionality after simultaneous bilateral vs unilateral total knee arthroplasty. World J Orthop. 2016;7(3):195-201.
  3. Total Knee Replacement. American Association of Hip and Knee Surgeons. http://www.aahks.org/care-for-hips-and-knees/do-i-need-a-joint-replaceme.... Accessed December 8, 2015.
  4. Suleiman LI, Edelstein AI, Thompson RM, Alvi HM, Kwasny MJ, Manning DW. Perioperative Outcomes Following Unilateral Versus Bilateral Total Knee Arthroplasty. J Arthroplasty. 2015;30(11):1927-30.
  5. Bohm ER, Molodianovitsh K, Dragan A, et al. Outcomes of unilateral and bilateral total knee arthroplasty in 238,373 patients. Acta Orthop. 2016;87 Suppl 1:24-30.
  6. Hart A, Antoniou J, Brin YS, Huk OL, Zukor DJ, Bergeron SG. Simultaneous Bilateral Versus Unilateral Total Knee Arthroplasty: A Comparison of 30-Day Readmission Rates and Major Complications. J Arthroplasty. 2016;31(1):31-5.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

ΒΑΔΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΔΑΚΤΥΛΟΒΑΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Είναι αρκετά συχνό να βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Σάν μπαλαρίνες. Τα παιδιά αυτά καλούνται δακτυλοβάμωνες (στην αγγλική ορολογία toe walker). Είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να ανυσηχούν? ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένο στα βρέφη που ξεκινούν να περπατούν. Είναι κάτι που συνήθως το αφήνουν πίσω μετά την ηλικία των δύο ετών. Η πλειονότητα των παιδιών που και μετά από αυτήν την ηλικία συνεχίζουν να περπατούν έτσι, το κάνουν από συνήθεια. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, σπάνια η βάδιση αυτή αποτελεί πρόβλημα. ΑΙΤΙΕΣ Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, είναι κάτι που κάνει το παιδί από συνήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση. Βραχύς Αχίλλειος τένοντας Εγκεφαλική Παράλυση Μυική δυστροφία Αυτισμός ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Δέν υπάρχουν. Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται μέσα στην οικογένεια ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν το παιδί περπατά από