Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ρήξη μηνίσκου. Πρέπει πάντα να χειρουργηθεί;



Η ρήξη του μηνίσκου είναι μια πολύ συχνή αιτία πόνου στο γόνατο, ενω πολύ συχνά είναι τυχαίο εύρημα στη μαγνητική του γόνατος. Είναι συχνές οι ερωτήσεις στο ορθοπαιδικό ιατρείο αν καί πότε πρέπει να χειρουργηθεί.

Σε αυτή την ανάρτηση θα προσπαθήσω να δώσω απαντήσεις στο τι ειναι ο μηνίσκος, πότε και γιατί συμβαίνει η ρήξη, πότε αυτή πρεπει να χειρουργείται και πότε όχι.

Τι ειναι ο μηνίσκος. 



Αρθροσκοπική εικόνα φυσιολογικού μηνίσκου


Ο μηνίσκος ειναι ένα είδος χόνδρου που βρίσκεται ανάμεσα στα οστά του μηριαίου και της κνήμης.
Ο σκοπός του μηνίσκου είναι να λειτουργεί ως αμορτισέρ - ανάρτηση εντός της άρθρωσης του γόνατος και συγχρόνως να κατανέμει το βάρος σε μεγαλύτερη επιφάνεια, μειώνοντας έτσι την καταπόνηση & τη φθορά των αρθρικών επιφανειών - του χόνδρου απο την χρόνια καταπόνηση επιβαρυνση. Η απουσία του μηνίσκου αυξάνει το stress- τήν καταπόνηση στο χόνδρο και επομένως επιταχύνει την φθορά του αν και δεν αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα -αιτία ανάπτυξης της οστεοαρθρίτιδας.



Γιατί ο μηνίσκος παθαίνει ρηξη;


Ο μηνίσκος ειναι ένας ιστός που βρίσκεται υπο συνεχή καταπόνηση. Δεν έχει σχεδόν καμία αναπλαστική - επουλωτική ικανότητα. Ετσι  η εκφύλιση του μηνίσκου ειναι κάτι που έρχεται με το χρόνο και μπορεί να συμβεί τελικά χωρίς ιδαίτερη δραστηριότητα, την ώρα που σηκώνεται απο το κρεβάτι, την ώρα που πάει να πάρει κάτι απο το ψυγείο. Αυτή ειναι η εκφυλιστική ρήξη.  Αυτές οι ρήξεις ειναι, που συχνά τα ενοχλήματα τους περιορίζονται στις λίγες εβδομάδες και μετα υποχωρούν. Τα άτομα αυτά δεν αντιμετωπίζουν συνήθως προβλήματα στη καθημερινότητα τους και εχουν μερικά μόνο επεισόδια πόνου μέσα στο χρόνο. Η δραστηριότητα τους παραμένει σε υψηλά επίπεδα. 

Αρθροσκοπική εικόνα ρήξης μηνίσκου
Η ρήξη του μηνίσκου μπορεί να ειναι και αποτέλεσμα έντονου stress στην άρθρωση, όπως συμβαίνει στους αθλητές και αυτές έχουν συνήθως διαφορετική εικόνα αρθροσκοπική και διαφορετική αντιμετώπιση. 


Γιατί / πότε πονάει η ρήξη;


Η τυπική ρήξη μηνίσκου προκαλεί πόνο, έντονο πολλές φορές, συνοδεύεται απο ένα "κρακ" και πρίξιμο του γόνατος τήν ώρα που γίνεται.. Σιγά σιγά τα ενοχλήματα όμως μπορεί να υποχωρήσουν. 
Πολύ συχνά ΔΕΝ πονά όταν περπατάμε σε επίπεδη επιφάνεια και πρός μία κατεύθυνση.
Πονά όταν κάποιος σηκώνεται απο κάποιο κάθισμα και όταν κατεβαίνει σκάλα.
Οταν η ρήξη του μηνίσκου είναι μεγάλη οι ασθενείς παραπονούνται για πρίξιμο στο γόνατο ή οτι έχουν αίσθημα οτι δεν τους κρατά το πόδι.
Πονάει στίς αιφνίδιες αλλαγές πορείας όταν περπατάμε ή τρέχουμε. 


Θεραπεύουμε τον ασθενή. Οχι την μαγνητική τομογραφία.


Η διάγνωση της ρήξης γίνεται κατ' αρχήν με την κλινική εξέταση του ασθενή και επιβεβαιώνεται με την μαγνητική τομογραφία (MRI).
Η απόφαση για χειρουργείο της ρήξης μηνίσκου την παίρνει  τελικά ο ασθενής.

Αν ο πόνος δεν υποχωρίσει τις επόμενες ημέρες.

Αν ο πόνος και τα ενοχλήματα δημιουργούν θέματα με την ποιότητα ζωής σας.

Αν ο πόνος επανέρχεται με τις καθημερινές σας δραστηριότητες, επαγγελματικές κοινωνικές, αθλητικές.

Αν δεν διατηρείται το εύρος κίνησης του γόνατος ή μπλοκάρει κλειδώνει το γόνατο (Block γόνατος)

Η ηλικία του ασθενή έχει τη σημασία της. 


Πως αντιμετωπίζεται η ρήξη του μηνίσκου?


Αν η ρήξη του μηνίσκου ειναι μικρή μπορεί να μη χρειάζεται χειρουργείο. Δέν είναι σπάνιες οι περιπτώσεις που η ρήξη μηνίσκου πηγαίνει πολύ καλά με χειρισμό ανάταξης. Μια διαδικασία πού άμεσα ανακουφίζει τον ασθενή και συχνά αποτελεί και τελική αντιμετώπιση.

Η αντιμετώπιση του γίνεται με το πρωτόκολλο R. I. C. E.. 
Αυτό το ακρωνύμιο στα αγγλικά σημαίνει

Rest - ξεκούραση
Ice - πάγος παγοθεραπεία
Compression - επίδεση του πάσχοντος μέλους
Elevation - ανάρροπη θέση μέλους

Σε κάποιες βέβαια περιπτώσεις χρειάζεται ο μηνίσκος να αφαιρεθεί, ενώ σε κάποιες άλλες χρειάζεται να γίνει συρραφή. 

Αρθροσκοπική εικόνα αφαίρεσης μηνίσκου

Αρθροσκοπική εικόνα συρραφής μηνίσκου




Η χρήση των βιολογικών μεθόδων τής αναγεννητικής ορθοπαιδικής ειναι μια νέα προσέγγιση. Η χρήση βλαστοκυττάρων στίς ρήξεις μηνίσκου έχει πεδίο εφαρμογής ειδικά σε νέους ασθενείς. (Περισσότερα στο σχετικό άρθρο)

Η τελική απόφαση ειναι αποτέλεσμα στενής συνεργασίας του ασθενή με το γιατρό του εξετάζοντας όλα τα ενδεχόμενα με γνώμονα τις απαιτήσεις του ασθενή, τήν καθημερινότητα του και τα αποτελέσματα των εξετάσεων. 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Μετά το χειρουργείο τί?

Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος ειναι αυξανόμενη σε συχνότητα και η χειρουργική αποκατάσταση συχνά αναπόφευχτη. Πολλές ειναι οι ανησυχίες και προβληματισμοί για μετα το χειρουργείο. Εδώ θα βρείτε απαντήσεις για τα ποιό συχνά θέματα που απασχολούν τους ανθρώπους που είναι να υποβληθούν σε αρθροπλαστική γόνατος. M.I.S. Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος. Ολική Αρθοπλαστική. Τι πρέπει να ξέρετε για την ζωή σας μετα την αρθροπλαστική γόνατος from Tom Samourkasidis Σχετικά Links: Αμφοτερόπλευρη αρθροπλαστική Γόνατος. Γρήγορη Αποθεραπεία, Μικρότερες επιπτώσεις στην καθημερινότητα.

ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΑΠΙΟΕΙΔΟΥΣ ΜΥΟΣ (PIRIFORMIS SYNDROME). Η αιτία ισχιαλγίας που συχνά διαφεύγει!!!

Σύνδρομο απιοειδούς :  Ερεθισμός - παγίδευση του ισχιακού νεύρου που προκαλείται από τη συμπίεση του νεύρου στον γλουτό από τον  απιοειδή μύ. Τυπικά, ο πόνος του συνδρόμου απιοειδούς αυξάνεται με συστολή του μυός απιοειδούς (κατά την αθλητική δραστηριότητα - τρέξιμο  jogging), παρατεταμένη καθιστική εργασία ή άμεση πίεση που εφαρμόζεται στο μυ. Συχνά είναι αποτέλεσμα κάκωσης του μυός μετά από πτώση ή απευθείας πλήξη. Δέστε το video για καλύτερη κατανόηση τού συνδρόμου:  Από το σύνδρομο πάσχουν συχνά άτομα τα οποία ασχολούνται με αθλήματα δρόμου, ενώ δεν ειναι σπάνιο οι ανατομικές παραλλαγές στην πορεία του ισχιακού νεύρου αλλά και η παρουσία επικουρικού απιοειδούς. Επίσης το σύδρομο εμφανίζεται συχνά σε ασθενείς με προβλήματα στις ιερολαγόνιες αρθρώσεις ( ιερολαγονίτιδα ), όπως σε αυτούς που πάσχουν απο αυτοάνοσα νοσήματα, όπως αξονική σπονδυλίτιδα ή αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα. Η πάθηση πολύ συχνά εκλαμβάνεται ως μια τυπική οσφυαλγία - ισχιαλγία, η οποία όμω

ΒΑΔΙΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΙΣ ΜΥΤΕΣ ΤΩΝ ΠΟΔΙΩΝ. ΔΑΚΤΥΛΟΒΑΜΩΝ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΜΑ ΑΝΗΣΥΧΙΑΣ?

Είναι αρκετά συχνό να βλέπουμε παιδιά μικρής ηλικίας να περπατούν στις μύτες των ποδιών τους. Σάν μπαλαρίνες. Τα παιδιά αυτά καλούνται δακτυλοβάμωνες (στην αγγλική ορολογία toe walker). Είναι κάτι που πρέπει οι γονείς να ανυσηχούν? ΤΙ ΕΙΝΑΙ  Η βάδιση στις μύτες των ποδιών είναι πολύ συνηθισμένο στα βρέφη που ξεκινούν να περπατούν. Είναι κάτι που συνήθως το αφήνουν πίσω μετά την ηλικία των δύο ετών. Η πλειονότητα των παιδιών που και μετά από αυτήν την ηλικία συνεχίζουν να περπατούν έτσι, το κάνουν από συνήθεια. Αν το παιδί αναπτύσσεται κανονικά, σπάνια η βάδιση αυτή αποτελεί πρόβλημα. ΑΙΤΙΕΣ Τις συντριπτικά περισσότερες φορές, είναι κάτι που κάνει το παιδί από συνήθεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει κάποια υποκείμενη κατάσταση. Βραχύς Αχίλλειος τένοντας Εγκεφαλική Παράλυση Μυική δυστροφία Αυτισμός ΠΡΟΔΙΑΘΕΤΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ Δέν υπάρχουν. Συχνά το φαινόμενο παρατηρείται μέσα στην οικογένεια ΘΕΡΑΠΕΙΑ Αν το παιδί περπατά από